Parlem clar (4): Transparència, credibilitat i reputació digital vs. males pràctiques

Des de la candidatura de Mª Eugènia Gay hem promogut una campanya neta, en la qual es respecti el fair play amb la resta de candidats pel bé del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i per respecte a tots els seus col·legiats i col·legiades, però, sobretot, perquè ho portem al nostre ADN com a equip i individualment. Les bones pràctiques haurien de ser extensibles a l’entorn digital i, més concretament, a les xarxes socials i als llocs web dels mitjans de comunicació.

Perfils falsos:

Lamentablement, hem vist com, durant les últimes setmanes, s’ha estat criticant la nostra candidatura a través de perfils falsos de Twitter (noms inventats o pseudònims, fotografies pertanyents a altres persones, presumptes vinculacions amb l’advocacia no acreditades) que aprofiten el seu anonimat per interpel·lar als membres del nostre equip. Com és sabut, a Twitter, tal com passa en altres comunitats digitals, hi ha unes regles de comportament que s’han de respectar per garantir la convivència i l’intercanvi d’idees entre usuaris amb naturalitat i transparència. Observem amb molt decepció que diverses d’aquestes normes no s’estan complint en aquesta campanya a les eleccions de l’ICAB. De fet, diverses de les males pràctiques previstes en les regles d’aquesta xarxa social, com són “suplantació d’identitat“, “spam“, “comptes en sèrie” o “assetjament”, s’han vingut practicant des dels esmentats usuaris falsos. Un exemple d’això el tenim en la presumpta advocada “Franchesca” (veure imatges més avall), que utilitzava fins fa poc una fotografia de perfil falsa pertanyent a una model i, davant de tan evident suplantació, es va veure obligada a canviar d’imatge i a convertir el seu perfil en privat a partir del moment en què la vam desemmascarar a Twitter. Condemnem aquest tipus de comportaments i creiem sincerament que s’allunyen de tota transparència, ja que posen en joc la credibilitat i reputació de la nostra professió.

Presumptes entrevistes:

De la mateixa manera, s’ha utilitzat un nom no acreditat (Marta Colom) per respondre a dues presumptes entrevistes contra la nostra candidatura a Informativo Jurídico, mitjà propietat de la societat Difusión Jurídica, de la qual és administrador Jorge Pintó. Segons aquests continguts digitals, Marta Colom és “especialista en política i eleccions col·legials”, però no s’especifica res del seu perfil ni de la seva trajectòria professional.

Enquestes sense credibilitat:

Paral·lelament, s’ha publicat en Lawyer Press una enquesta sobre la intenció de vot per a les properes eleccions al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona en què no es compleixen diversos dels requisits mínimament exigibles per garantir la seva fiabilitat estadística. Així, en l’article només s’especifiquen la mida de la mostra (més de 2.200 col·legiats) i la data de la realització de la mateixa per via telefònica (13 i 14 de juny). No es detallen ni el marge d’error de la mostra, ni el nivell de representativitat, ni el procediment de selecció dels enquestats, ni el nombre de persones que no van contestar. A més, no està elaborada per cap empresa especialitzada en enquestes d’aquestes característiques.

Des de la nostra candidatura promovem la transformació digital de l’ICAB i de l’advocacia i considerem que la nostra professió s’ha d’adaptar a l’entorn d’Internet i a l’ús de les xarxes socials. No obstant això, creiem que, per mirar cap al futur, hem de fer-ho amb un comportament èticament irreprotxable, tan dins com fora de l’entorn digital.

Rodolfo Tesone,
Candidat a diputat a la Candidatura de Mª Eugènia Gay

 

Imatge 1: Suplantació d’identitat.

“Franchesca” va fer servir la imatge d’una model com a fotografia de perfil per al seu compte de Twitter.

Imatge 2: Usuaris que van difondre un dels tuits de “Franchesca”.

Imatge 3: Al ser descobert el seu engany, “Franchesca” va canviar la seva fotografia i el seu perfil va passar de públic a privat per als usuaris que no formen part dels seus seguidors.

Llegiu aquí els anteriors articles de #ParlemClar:

Parlem clar (1): Un conflicte d’interessos a l’ICAB?

Parlem clar (2): Informativo Jurídico i Jorge Pintó

Parlem clar (3): Experiència i continuisme

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *